LENHOLMAN HAKA

Paraisten Lenholman ainutlaatuinen tammihaka sijaitsee Saaristotien varrella n. 2 km Sattmarkin kahvituvalta Nauvon suuntaan. Paraisten keskustasta matkaa on n. 9 km. Lenholmassa on runsaasti tilaa sekä henkilö- että linja-autoille.

Jalopuulehdon kasvot muuttuvat vuodenaikojen mukaan. Keväällä, kun myöhään lehteen puhkeavien tammien ja lehmusten latvustot päästävät päivänvalon hyväilemään metsänpohjaa, kevätkasvit käyttävät tilaisuutta hyväkseen. Kevätaspektin värit vaihtelevat valkovuokon ja uhanalaisen tuoksumataran valkeasta, kiurunkannuksen ja kevätlinnunherneen sinipunaan sekä mukulaleinikin ja kevätesikon keltaiseen.

Kesällä puiden lehtiverho tiivistyy, mutta hakamaalla on nautakarjan ja lampaiden ylläpitämiä valoisia aukkoja, joissa keto- ja niittykasvit viihtyvät. Lenholman monipuoliseen perinnemaisemalajistoon kuuluvat mm. ketoneilikka, hakamaapoimulehti, ahdekaunokki ja jäkki.

Hakamaata reunustavat avoimet rantaniityt, joiden kasvillisuus on nurmilauhan ja nurmiröllin vallitsemaa. Niityillä tavataan myös mm. niittylitukkaa, kevätleinikkiä ja orvontädykettä. Rantaniityn yli avautuu näkymä Mattholmsfladanin arvokkaalle lintukosteikolle, jonka tapahtumia voi seurata lintutornista.

Syksyllä rauhoittavat ruskan sävyt hiipivät Lenholman tammistoon. Maahan laskeutuu paksu lehtimatto, johon tammenterhot vähitellen varisevat.

Närhet ja oravat kätkevät terhoja talvivarastoihinsa ja tulevat samalla levittäneeksi tammia uusille paikoille. Talvella voi ihastella valkeaa lunta vasten erottuvien ikitammien kiemurtelevia oksistoja ja kuuran koristamia runkoja.

Lenholma kuuluu Lofsdalin kartanolle, jonka historia alkaa 1620-luvulta. Kustavilaistyylinen päärakennus on peräisin 1700 - 1800 -lukujen taitteesta. Lofsdalin hienoon miljööhön järjestetään tutustumiskäyntejä antiikista ja rakennuskulttuurista kiinnostuneille ryhmille.

Lenholman luonnonsuojelualueella on Metsähallituksen luontopolku opasteineen. Liikkuminen on sallittua merkityillä poluilla.

Parin sadan metrin päässä Sattmarkin sillasta Saaristotien varressa sijaitsevan vanhan torpan pihapiiristä löytyy kahvila, suoramyyntipuoti sekä ravintolatila, josta voi tilata ruokailun ryhmille. Kahvituvalta lähtee polku pronssikautiselle hautaröykkiölle. Lofsdalin mailla kiertelee myös laaja retkeilyreitti.

Yhteystiedot:
Marita ja Arndt Reuter
Lofsdalsvägen 19
21600 PARGAS
puh. (02) 458 7531, (0400) 120 221

Katso kohteen tarkempi sijainti Eniro.fi:stä

[Tulostettava sivu]